Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme
Okul öncesi çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle, besin öğesi gereksinimleri artmaktadır. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş beslenme alışkanlıkları edinmek de çok önemlidir. Çocuğun bu yaşlarda kazandığı sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatının sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.
2-5 yaş grubu çocukları kapsayan okul öncesi döneminde, ilk yaştan itibaren çocuk giderek bağımsızlık kazanmaya başlar, aile içinde çocuk değişmeye başlayan bir birey haline gelir. Bu sayısız gelişme ve değişme döneminde çocuğun yeme alışkanlıkları da doğrudan veya dolaylı olarak ailenin, özellikle anne ve babanın beslenme alışkanlıklarından etkilenir.
Bu dönemde çocuk beslenme bakımından kendisine sunulan besinlere tabidir. Ebeveynlerin yiyecek alışkanlıklarının, sevdikleri ve sevmedikleri şeylerin çocuk tarafından taklit edileceğini bilmelidirler. Anne ve babanın yedirme için ısrarları, ödüllendirme, ceza verme gibi yemek yeme sürecini vurgulayan tutumları çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler. Çocukların yiyecek tüketimleri günlük olarak değişmektedir ve bazı günler az, bazı günler fazla yemeleri bu yaş grubunun özelliklerindedir.
Ülkemizde okul öncesi çocuklarda görülen önemli sağlık sorunları arasında protein-enerji malnütrisyonu, D vitamini yetersizliği, anemi, çeşitli vitamin yetersizlikleri, basit guatr ve yaygın diş çürükleri yer almaktadır. Ayrıca son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de okul öncesi ve okul çağı çocuklarda obezite (şişmanlık), yaşam şeklinde ve beslenme alışkanlıklarındaki hızlı değişimlere bağlı olarak hızla artan bir sorun haline gelmiştir.
Okul Öncesi Dönemi Çocuklara Beslenme Önerileri
- Her öğünde besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
- Her gün süt, yoğurt, peynir grubundan en az 3 porsiyon tüketilmelidir.
- Günlük beslenmede yeterli protein alınmalı, et, tavuk, yumurta gibi kaliteli protein içeren besinler tercih edilmelidir.
- Her sabah düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı ve sürdürülmelidir.
- Gün boyunca ana ve ara öğünler yapılmalı, uzun süreli aç kalma durumlarına dikkat edilmelidir.
- Yüksek şeker içeren yiyecek ve içecekler tercih edilmemeli veya olabildiğince azaltılmalıdır.
- Hazır meyve suları, kolalı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.