Gebelik ve Emziklilik Döneminde Doğru ve Dengeli Beslenme
Hamilelik Döneminde Beslenme
Annenin, hamilelik dönemindeki beslenme şekli hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını ciddi derecede etkiler. Anne karnındaki bebeğin büyümesi, zihinsel ve bedensel yönden gelişimi annenin beslenme biçimiyle doğrudan bağlantılıdır.
Beslenme bozukluklarına bağlı olarak hamile kadınlarda birçok vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır. Dengesiz ve yetersiz beslenen hamile kadınların %58inde demir yetersizliği anemisi (kansızlık) oluşmakta ayrıca folik asit, iyot ve kalsiyum yetersizlikleri görülmektedir.
Hamilelik ve hamilelik öncesi dönemde beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Her yıl yaklaşık 150 bin bebek düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmektedir, bu durumun en önemli nedeni hamile kadınlarda görülen beslenme yetersizlik ve dengesizlikleridir.
Hamilelik döneminde doğru, dengeli ve düzenli beslenme ile bu olumsuzlukların önüne geçilebilir.
Hamilelik Döneminde Beslenme Önerileri
- Her besin grubundan tüketerek çeşitliliği sağlayın.
- Günlük öğün sayınızı arttırın.
- Öğün aralarında yeterli sıvı almaya özen gösterin.
- Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin.
- Günlük su tüketiminizi arttırın.
- İşlenmiş et ürünlerinden (salam, sosis,sucuk vb.), hazır katkı maddeli soslardan uzak durun.
- Yağlı, baharatlı ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçının.
- Konserve besinler yerine, taze yiyecekler tercih edin.
Emziklilik Döneminde Beslenme
Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır.
Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder.
Emziklilik döneminde süt üretimi; besin kaynaklarından gelen enerji ve gebelik boyunca vücut yağı olarak depolanan enerjiden sağlanır.
Anne, hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi halde kendi vücut depolarından harcamaktadır. Bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.
Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri
- Emzirme döneminde diyetisyen desteği almadan, kısıtlı zayıflama programları uygulanmamalıdır.
- Sıvı alımı arttırılmalıdır.
- Süt ve meyve suyu gibi besin ve enerji içeriği yüksek içecekler tercih edilmelidir.
- Emzirme dönemi boyunca alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
- Sarımsak, soğan, kabak, karnabahar, brokoli ve acı baharatlar gibi besinler anne sütünün tadını değiştirebildiği için, bu tür besinler az veya dikkatli şekilde tüketilmelidir.